Tomaž Lavrič: Rdeči alarm

Rdeci alarm

Druga, dopolnjena izdaja Lavričevega kultnega stripa o punkovskih časih v prestolnici!


druga, dopolnjena izdaja
zbirka Republika Strip #14, nov. 2010 / 2. ponatis: 2017, 96 str., mehka vezava

12,00 

Kultni strip o punkovskih časih je Lavrič nadgradil z novo zgodbo in  posebnimi dodatki (slovar, zemljevid …)

Ljubljanska scena na prehodu iz sedemdesetih v osemdeseta leta. Šminkerji v korenčkastih kavbojkah in belih nogavicah, ostareli hipiji, izgubljeni v času in prostoru, in novorojeni punkerji, ki se še niso čisto privadili na nov slog življenja. Na tej sceni se znajde Jure Krt, ki je še pred kratkim hotel biti hipi, po poslušanju Clashov pa se ostriže in postane punker. Sicer pa se v stripu prepletata dve zgodbi v različnih časovnih obdobjih. Izhodišče pripovedi je srečanje petintridesetletnega Krta s sošolcem Majkom, s katerim obujata spomine na dijaške punkerske dni, kar je glavna zgodba albuma. V drugi zgodbi Črni dnevi (1995) se Krt zaljubi, strip pa se zaključi z njegovim odhodom v vojsko, kar pomeni konec punkerskih dni za našega junaka. (povzeto po: Iztok Sitar, Zgodovina Slovenskega stripa 1927-2007, Umco, Ljubljana, 2007)

RDEČI ALARM
 je med domačimi poznavalci stripa najbolj cenjeni album TOMAŽA LAVRIČA, tako rekoč kultno čtivo. V prvi vrsti je to Lavričev hommage ljubljanski punkovski sceni zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Prav tako pa lahko v tem stripu uživajo bralci, ki znajo ceniti preprosto, nepretenciozno, vendar zelo življenjsko zgodbo o odraščanju, uporništvu in nostalgiji, ali pa jih navdušujeta Lavričeva realistično-karikirana risba ter dinamična stripovska pripoved.

Kratka zgodba Rdeči alarm je bila prvič objavljena leta 1996 v tedniku Mladina kot samostojno delo; z nekaj zamika sta ji kot nadaljevanji sledili še White riot in Črni dnevi. Vse tri so v integralni albumski obliki  pod skupnim naslovom Rdeči alarm – črni dnevi izšle leta 1996 v samozaložbi, skromno poimenovani Cult Comics, v nakladi 700 izvodov. Album je bil kmalu razprodan. Istega leta je nadobudni ljubljanski neopunk bend Racija uglasbil besedilo pesmi iz stripa Rdeči alarm in ga izdal na istoimenski CD plošči.

Strip je bil objavljen tudi v dveh stripovskih revijah: španski El Vibora (Alerta roha; El Vibora, 2003) in v hrvaški Q (Crveni alarm; Q, 2003). Petnajst let po prvi izdaji je bil čas zrel za ponatis. V letu 2010 je kot logično nadaljevanje in zaključek prejšnjih zgodb nastala nova (tudi ta je bila najprej objavljena v reviji Mladina).

Jure alias Krt, nekdanji bobnar benda Rdeči alarm, zdaj pa že dolgo vzoren državljan, mož in oče, se z nostalgijo spominja zlatih časov ljubljanske scene z začetka osemdesetih let, ko je uporna generacija »otrok socializma« prekrokala mladost ob hladnih ženskah, mlačnem pivu in vročih ritmih panka. Oi! Oi! Oi!

 

»Rdeči alarm ima neverjetno moč preživetega … Vsrka me vase, me ne izpusti in na koncu me gane. Malo remek delo, ni kaj, preteklost, izoblikovana, da traja.«
Darko Macan, Q

»Po Magni purgi prva klasika naše moderne stripovske literature. Zrelo za Kresnika. Zrelo za obvezno čtivo.«
Igor Vidmar

O AVTORJU

Tomaž Lavrič (1964) je obiskoval Srednjo šolo za oblikovanje, nato pa Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Od leta 1987 je stalni sodelavec revije Mladina. Bavi se z ilustracijo, s stripom in politično karikaturo.

Njegovi stripi so doslej doživeli preko 40 različnih izdaj doma in v tujini, predvsem v Franciji in frankofonskih deželah. Kot avtor stripov je sodeloval na številnih evropskih festivalih in prejel nekaj odmevnih mednarodnih nagrad.

Rdeči alarm je njegov album prvenec.

Doslej (do l. 2010) objavljeni stripovski albumi Tomaža Lavriča:
RDEČI ALARM*
RATMAN
BOSANSKE BASNI *
GLISTA NA BEGU **
NOVI ČASI *
DEKALOG IV. – ZAOBLJUBA **
LOMM 1–3 **
EVROPA 1–3 **
EKSTREMNI ŠPORTI 1*, 2
DIAREJA  1988–2003
SLEPO SONCE
SOKOL IN GOLOBICA
SLOVENSKI KLASIKI V STRIPU (skupinski)
APPOLINE*
  
*  izdani tudi v tujini 
** izdani le v tujini


Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Republika Strip #14, november 2010, cena: 12 €.
Gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović.
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica.
Izdajo te publikacije je sofinancirala Javna agencija za Knjigo RS.
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za informacije in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.